Cabluri curent auto: Aduceți bateria auto moartă înapoi la viață

Cum să folosiți cabluri curent auto dacă vă porniți mașina cu ajutorul unei alte mașini?

Bateria auto este o piesă esențială a vehiculului dumneavoastră, asigurând una dintre cele mai importante funcționalități: pornirea mașinii. Este folosită în principal pentru a porni motorul, dar alimentează și componentele auxiliare ale automobilului, inclusiv luminile și radioul. Odată ce motorul este în funcțiune, majoritatea energiei folosite pentru a alimenta automobilul este generată de alternatorul acestuia.

Dar pornirea automobilului este o funcție esențială a bateriei auto, o funcție fără de care automobilul devine destul de inutil. Atunci când rotiți cheia și auziți niște scuipări, sau poate chiar nimic, dar motorul nu pornește, probabil că vinovată este o baterie descărcată.

Cabluri curent auto: Aduceți bateria auto moartă înapoi la viață - cabluri curent auto scaled

Importanța bateriei auto în funcționarea vehiculului

O varietate de lucruri pot provoca moartea bateriei: vremea rece, lăsarea luminilor aprinse prea mult timp sau, desigur, o baterie veche sau disfuncțională. Indiferent de asta, o pornire cu ajutorul unui dispozitiv de pornire rapidă poate rezolva uneori toate problemele legate de baterie – sau cel puțin vă poate porni mașina, astfel încât să o puteți duce la atelierul mecanic și să vă dați seama care este problema mai mare.

Cum să porniți bateria vehiculului în siguranță

Pornirea bateriei de unul singur necesită niște unelte speciale și un pic de cunoștințe – dar nu vă temeți, acest ghid vă va spune tot ce trebuie să știți!

Înainte de a încerca să vă porniți bateria vehiculului, luați un moment pentru a aduna câteva informații. Anumiți producători de automobile recomandă să nu porniți mașina prin sărituri sau unii vă pot oferi instrucțiuni speciale legate de modelul dvs. specific. Asigurați-vă că știți unde se află bateria mașinii dumneavoastră. La majoritatea vehiculelor, aceasta se află în partea din față a mașinii, sub capotă, alături de motor.

Utilizarea corectă a cablurilor curent auto pentru a porni mașina

Dar, la unele modele, bateria se află în portbagaj. Adesea, dacă acesta este cazul, sub capotă vor exista terminale desemnate pentru a fi utilizate în cazul unei porniri în regim de salt. Aruncați o privire la baterie pentru a identifica bornele pozitive și negative. Fiecare terminal ar trebui să fie marcat în mod clar cu un semn + (plus) pentru pozitiv și un semn – (minus) pentru negativ. Este vital să știți care este care, deoarece este important să vă asigurați că bateriile sunt conectate corect pentru a executa cu succes o pornire prin salt și pentru a evita un accident periculos.

Cabluri curent auto: Aduceți bateria auto moartă înapoi la viață - cabluri curent auto 7

Un set de cabluri de curent auto trebuie să aibă un cablu roșu și unul negru. Culorile sunt indicatori importanți ai locului unde trebuie atașate cablurile. În orice sistem electric, energia electrică curge de la borna negativă a bateriei la cea pozitivă printr-un sistem de cabluri, alimentând ceva – în acest caz, demarorul vehiculului – pe parcurs. Pentru a permite ca o pornire rapidă să funcționeze corect, trebuie să ne asigurăm că sunt conectate bornele corecte.

Cablul roșu va reprezenta întotdeauna partea care ar trebui să fie atașată la terminalul pozitiv, iar cel negru ar trebui să fie atașat la terminalul negativ. Nu atingeți clemele cablului de pornire la nimic altceva decât la ținta dorită.

Puteți porni o mașină fie folosind un dispozitiv portabil de pornire rapidă, fie cu ajutorul unui alt vehicul.

În ambele cazuri, începeți prin a vă asigura că toate vehiculele și instrumentele implicate sunt oprite. Pentru a fi în siguranță, scoateți cheile din contact în întregime. Aveți grijă să nu fie nimic inflamabil în apropiere. Deși neobișnuite, scântei, incendii și chiar explozii sunt posibile atunci când porniți o mașină. Bateriile auto și pachetele de pornire rapidă conțin tensiuni înalte de electricitate și, deși dispozitivele de pornire rapidă și cablurile sunt concepute pentru a reduce riscul de utilizare necorespunzătoare, în anumite circumstanțe se pot produce accidente.

Pași detaliați pentru a porni mașina cu ajutorul altui vehicul

Iată cum să folosiți cabluri curent auto dacă vă porniți mașina cu ajutorul unei alte mașini:

În primul rând, identificați unde se află bateria fiecărei mașini. La majoritatea vehiculelor, bateria se află împreună cu motorul. Apoi, parcați mașinile suficient de aproape una de cealaltă pentru a putea conecta cabluri de curent masina la bateriile ambelor mașini. Aveți grijă, totuși, ca nicio parte a uneia dintre mașini să nu atingă cealaltă. Acest lucru este important pentru a preveni orice flux de curent electric între vehicule, în afară de cel prin cablu curent auto.

Ambele mașini trebuie să fie puse în parcare și oprite pentru a începe procesul. Observați din nou care terminal de pe fiecare baterie este pozitiv și care este negativ. Apoi, atașați cabluri curent auto la locurile corespunzătoare. Cablul pozitiv (roșu) trebuie atașat la bornele pozitive ale fiecărei baterii. Cablul negativ (negru) trebuie să aibă un capăt atașat la borna negativă a bateriei moarte și un capăt legat la masă.

Cea mai sigură ordine de atașare a cabluri curent auto este următoarea:

Atașați o clemă roșie a cablului curent auto la borna pozitivă a bateriei descărcate.

Atașați celălalt capăt al aceluiași cablu, cea de-a doua clemă roșie a cablului curent auto, la borna pozitivă a bateriei de lucru (sub tensiune) a mașinii.

Atașați o clemă neagră a cablului curent auto la borna negativă a bateriei mașinii care funcționează (sub tensiune).

Atașați celălalt capăt al aceluiași cablu, cea de-a doua clemă neagră a cablului curent auto, la borna negativă a bateriei descărcate.

În continuare, porniți mașina cu bateria sub tensiune. Acest lucru va începe imediat să încarce bateria moartă. În unele cazuri, mașina cu bateria descărcată va putea fi pornită imediat, dar în altele va avea nevoie de ceva timp pentru a se încărca. Lăsați motorul să funcționeze timp de câteva minute pentru a permite curentului electric să treacă de la bateria funcțională la cea moartă.

Apoi, încercați să porniți mașina cu bateria descărcată. Rotiți cheia la pornire și mențineți-o timp de câteva secunde, dar nu mai mult de atât. Este posibil să doriți să încercați acest lucru de câteva ori. Dacă pornirea a fost reușită, motorul ar trebui să pornească. În funcție de cauza bateriei descărcate, este posibil să doriți ca mașina să fie verificată imediat. În alte circumstanțe, este posibil ca mașina dumneavoastră să fie în regulă după pornirea la priză. Conducerea mașinii pentru o perioadă de timp va ajuta la reîncărcarea bateriei.

Deconectarea în siguranță a cablurilor curent auto după pornire

Ultimul pas este să deconectați cablu alimentare auto. Acest lucru ar trebui să fie efectuat în ordinea inversă în care au fost conectate. Nu atingeți cablu baterie auto de nimic altceva până când nu au fost deconectate toate, altfel riscați să trimiteți un curent electric unde nu doriți!

Astfel, cel mai bine este să faceți acest lucru în următoarea ordine:

Deconectați clema negativă (neagră) a cablului curent auto de la borna negativă a bateriei de lucru

Deconectați clema negativă (neagră) a cablului curent auto de la borna negativă a bateriei descărcat.

Deconectați clema pozitivă (roșie) a cablului curent auto de la borna pozitivă a bateriei de lucru.

Deconectați clema pozitivă (roșie) a cablului curent auto de la mașina care a fost pornită.

Felicitări, v-ați pornit vehiculul! Nu uitați să mulțumiți bunului samaritean, prietenului, membrului familiei sau vecinului care v-a ajutat lăsându-vă să folosiți bateria sa activă!

Întrebări frecvente

Care e plus si minus la cabluri?

În sistemul electric al unui autovehicul, cablurile au polarități definite pentru conectarea corectă a bateriei și a dispozitivelor electrice. Acestea includ:
Plusul (+): Cablul cu polaritatea pozitivă este de obicei marcat cu culoarea roșie sau are o bandă roșie pentru a indica faptul că este conectat la polul pozitiv al bateriei. Acest cablu furnizează curent către dispozitivele electrice ale mașinii atunci când motorul este pornit.
Minusul (-): Cablul cu polaritatea negativă este de obicei marcat cu culoarea neagră sau are o bandă neagră și este conectat la polul negativ al bateriei. Acesta servește drept conexiune la masă pentru a completa circuitul electric și pentru a întoarce curentul către baterie.
Este esențial să respectați corect polaritatea la conectarea cablurilor pentru a evita scurtcircuitele sau deteriorarea echipamentelor electrice ale vehiculului. De asemenea, atunci când conectați sau deconectați cablurile de la baterie, asigurați-vă că motorul este oprit pentru a preveni scurtcircuitele și alte probleme de siguranță.

Când să solicitați ajutor profesional pentru o problemă mai mare?

Cu toate acestea, dacă pornirea cu ajutorul unui acumulator nu funcționează și vă treziți că rotiți cheia în contact de mai multe ori fără ca motorul să pornească, este posibil să aveți o problemă mai mare la îndemână. În acest caz, cel mai bine este să cereți unui mecanic să se uite la mașină sau să o tractați undeva unde poate fi reparată.