19 motive comune de ce nu pornește mașina

Este o zi minunată afară – soarele se întrezărește de după nori, iar temperatura este pur și simplu perfectă. Deschizi ușa mașinii și te urci înăuntru, pregătit pentru o zi productivă la serviciu. Din păcate, motorul tușește și scârțâie, dar mașina ta refuză să pornească.

de ce nu porneste masina 11

Te întrebi „de ce nu porneste masina”?

Câteva lucruri înainte de a apela o mașină de tractare, merită să încercați câteva din aceste sfaturi pentru a porni mașina. Majoritatea oamenilor nu au un set de unelte de mecanic în portbagaj. Deci, atunci când mașina nu pornește și rămâneți blocat cu un motor mort, vă simțiți destul de neajutorat.

Dar nu renunțați imediat dacă mașina dvs. nu va porni. Am compilat o listă de trucuri pe care le puteți încerca atunci când masina nu porneste. Acestea sunt aranjate în funcție de simptom, și nu aveți nimic de pierdut încercându-le dacă mașina face zgomot la pornire, dar nu porneste. Desigur, ele nu vor rezolva problema de bază, dar una dintre ele ar putea să pornescă motorul, astfel încât să puteți merge la cel mai apropiat mecanic pentru a rezolva problema. Iată câteva lucruri de încercat dacă mașina dvs. nu porneste.

1. Baterie Descărcată

Bateria mașinii tale este un component electric important care stochează energia necesară pentru funcționarea vehiculului tău. Dacă ai o baterie de mașină descărcată (una care nu conține energie), mașina nu va porni.

Cum poți să afli dacă ai o baterie moartă sau o baterie descărcată?

Iată câteva semne clare ale bateriilor auto defecte:

 1. În timpul pornirii motorului, nu vei auzi electromotorul cum se învârte.
 2. Nu vezi aprinderea panoului de instrumente sau a luminilor de bord.
 3. Este greu să pornești mașina într-o dimineață rece.
 4. Farurile clipează sau nu funcționează corect.
 5. Lumina din plafon nu se aprinde.
de ce nu porneste masina 3

Ce poți să faci în legătură cu asta? Ține întotdeauna un set de cabluri de pornire în portbagajul mașinii tale pentru situații de urgență de acest gen. Vei avea nevoie de bateria unei alte mașini.

Dacă nu știi cum să pornesti o mașină cu ajutorul cablurilor de pornire, atunci citește aici sau sună un mecanic.

Un mecanic va utiliza un tester de baterii sau un multimetru pentru a analiza starea bateriei mașinii tale. Dacă citirea tensiunii bateriei este scăzută, este posibil să ai o baterie slabă și va trebui să o încarci sau să o înlocuiești.

O baterie auto se va reîncărca într-o anumită măsură în timpul condusului, însă va trebui să conduci cel puțin 30 de minute după o pornire cu ajutorul cablurilor pentru a-i permite să se reîncarce suficient pentru data viitoare când vei porni motorul.

Acest ciclu de conducere ar trebui ideal să se desfășoare în condiții fără trafic și fără utilizarea sistemelor care consumă multă energie a bateriei, cum ar fi farurile și încălzirea. Dacă te afli într-un loc întunecat și rece și nu poți evita utilizarea acestor conforturi, nu-ți face griji, va dura doar puțin mai mult pentru a-ți reîncărca bateria.

Pentru a încărca complet bateria, ar trebui să folosești un încărcător de baterie dedicat pentru a aduce bateria înapoi la capacitatea sa maximă, ceea ce de obicei implică câteva ore sau peste noapte conectată la încărcător.

2. Bornele de baterie corodate sau slabe

Mașinile nu vor porni dacă conexiunile de cabluri de la bateria mașinii sunt rupte sau slabe.

O altă cauză probabilă ar putea fi un terminal de baterie corodat care blochează fluxul de electricitate. Ce poți face în legătură cu asta? În primul rând, oprește mașina ta.

Apoi, încearcă să întorci și să muți conexiunile de cabluri la borna bateriei. Dacă se mișcă, bornele bateriei sunt slabe, și va trebui să le strângi.

de ce nu porneste masina 7

Cu toate acestea, dacă nu sunt slabe, ci corodate sau murdare, ar trebui să cureți bornele bateriei înainte de a le reatașa sau de a le înlocui. Deoarece acest lucru implică lucrul cu unelte metalice în jurul unei baterii auto, este mai bine să apelezi la un profesionist pentru a se ocupa de situația de coroziune a bateriei sau de conexiunea defectă din motive de siguranță.

 • ACPKCUBE101
  Borna acumulator pentru siguranta tip borna (+)
  75,00 lei
 • ACPK003P8
  Borna acumulator cu surub d8 (+) BOR018
  20,00 lei
 • BOR017
  Borna acumulator cu surub d8 (-) BOR017
  20,00 lei

3. Alternator defect

Un alt component electric, alternatorul, este un generator responsabil cu distribuția electricității către mașină și cu reîncărcarea bateriei.

Dacă mașina ta nu pornește, dar bateria este în regulă, există șanse să ai un alternator defect.

Acesta este încă o problemă a sistemului de încărcare, similară cu o baterie descărcată, care nu îți permite să pornești mașina.

Cum poți să afli dacă alternatorul are o problemă?

Un component electric, cum ar fi lumina din plafon sau alte lumini interioare, ar putea începe strălucitoare și apoi să devină mai slabă. Simbolul bateriei sau lumina de verificare a motorului pot să se aprindă. Poți simți miros de ardere, deoarece alternatorul funcționează cu curele. Ai probleme cu ieșirea sistemului stereo. Ce poți să faci în legătură cu asta?

Lasă un expert să-ți examineze mașina, deoarece dacă alternatorul este în stare proastă, va trebui înlocuit. Uneori, poate chiar să deterioreze bateria mașinii tale, așa că este mai bine să-l verifici cât mai curând posibil.

4. Electromotor defect

Electromotorul este piesa care pornește motorul mașinii. Este un motor electric simplu care se conectează la baterie și trimite semnale către motor pentru a porni atunci când întorci cheia de contact.

Dacă mașina ta este complet inactivă atunci când întorci cheia și nu poți auzi nimic de la motor, este foarte probabil ca motorul de pornire să fie defect.

Odată ce motorul se învârte, motorul de pornire nu mai are nicio responsabilitate. Cu toate acestea, când acesta cedează, mașina nu va porni. Poate să se învârtă ușor sau deloc. De obicei, această problemă corespunde cu un sunet de clic, care indică un electromotor defect.

Sfat Mecanic: Încearcă să lovești motorul de pornire cu un băț lung sau ceva similar în același moment în care un prieten tău întoarce cheia de contact și încearcă să pornească motorul. Dacă motorul porneste astfel, este foarte probabil că electromotorul este defect.

Dacă bateria mașinii tale este în regulă și motorul mașinii nu se învârte, ar trebui să verifici cu siguranță electromotorul.

5. Probleme cu comutatorul de aprindere

Comutatorul de aprindere transferă energie de la bateria mașinii către componentele acesteia.

Atunci când există o problemă cu comutatorul, nu există energie în electromotor sau în sistemul de aprindere, și mașina ta nu va porni.

Deși problemele cu comutatorul de aprindere nu sunt cele mai comune cauze pentru oprirea mașinii, totuși se pot defecta.

de ce nu porneste masina 15

Mașina ta va semnala aceasta prin semne precum:

 • Vehiculul nu pornește
 • Cheia mașinii nu se rotește
 • Nu vei auzi niciun zgomot de la electromotor
 • Panoul de bord al mașinii poate clipești
 • Panoul de instrumente s-ar putea să nu se aprindă

Ține minte că o altă cauză probabilă pentru care cheile de aprindere nu se rotesc ar putea fi sistemul de siguranță al mașinii tale.

Această funcție blochează volanul pentru a preveni orice mișcare accidentală. Tot ce trebuie să faci în acest caz este să rotești volanul în ambele direcții în timp ce întorci cheia.

Notă: Dacă comutatorul de aprindere este mereu în poziția pornită, alimentând constant pompa de combustibil, este un alt semn al unui comutator de aprindere defect.

Ce poți să faci în legătură cu asta?

Cel mai ușor mod de a rezolva o problemă cu comutatorul de aprindere este să ai un inel de chei mai ușor cu mai puține chei.

Un inel de chei greu poate pune o presiune asupra comutatorului de aprindere atunci când introduci cheia, deoarece comutatorul este chiar în spatele cilindrului de blocare al aprinderii (locul unde introduci cheia mașinii).

Și dacă ești sigur că ai un comutator de aprindere defect și nu o baterie proastă sau un alternator defect, contactează o soluție mobilă de reparații auto pentru a-l repara cât mai curând posibil.

6. Imobilizator sau sistem de securitate

Uneori, propriul sistem de securitate al mașinii tale oprește motorul să pornească – dacă imobilizatorul nu recunoaște cheia ta, atunci motorul nu va porni deloc.

Acest lucru se poate datora unei baterii descărcate în telecomanda cheii, ceea ce slăbește semnalul de la telecomandă către sistem. Un indicator tipic al acestui lucru este de multe ori când închiderea centralizată nu va funcționa nici ea. Încearcă să înlocuiești bateria.

Dacă înlocuirea bateriei nu este practică, încearcă să ții telecomanda foarte aproape de butonul de pornire și să apeși butonul de pornire în același timp. Dacă modelul tău nu are un buton de pornire, încearcă să ții telecomanda foarte aproape de contactul de aprindere în timp ce întorci cheia.

Dacă ai la dispoziție o cheie de rezervă, încearcă-o, dar dacă motorul nu o recunoaște nici pe aceea, s-ar putea să poți s-o reinițializezi manual – verifică manualul mașinii pentru detalii. În cazul în care acest lucru nu funcționează, s-ar putea să trebuiască să contactezi dealerul pentru asistență.

7. Bujie defectă

Mașina ta are nevoie de raportul corect aer-carburant (presiunea carburantului) și de scânteie pentru a iniția sistemul de ardere.

Dacă ai o baterie bună și suficient combustibil în rezervor și mașina ta tot nu pornește, există șanse mari să ai o bujie defectă.

De ce? O bujie defectă va împiedica aprinderea combustibilului și vehiculul nu va porni.

Iată cum poți observa o bujie defectă:

 • Reducerea semnificativă a economiei de combustibil
 • Probleme de accelerare
 • Neajunsuri ale motorului
 • Mers neregulat

Ce poți face în legătură cu asta?

Semnele de bujie defectă nu sunt ușor de observat și pot apărea adesea împreună cu probleme ale altor componente ale vehiculului. Este mai bine să ai mașina inspectată de un mecanic profesionist pentru a confirma dacă ai bujii defecte.

8. Rezervor de combustibil gol

Acest lucru poate părea evident, dar dacă ai o baterie bună, o bujie funcțională și un alternator în stare bună, verifică dacă ai suficient combustibil în mașina ta.

Lipsa de combustibil în rezervorul de carburant este un motiv foarte comun pentru care o mașină nu pornește.

Ce poți face în legătură cu asta? Asigură-te că rezervorul tău de combustibil are suficient carburant înainte de a ieși pe drum și încearcă să nu lași rezervorul să se golească des.

Mașina ta poate suferi chiar și de o conductă de combustibil înghețată în timpul iernii. Amintește-ți că cu cât este mai gol rezervorul de carburant, cu atât există mai mult spațiu pentru vaporii de apă să se formeze și să înghețe în conducta de combustibil a mașinii tale.

Și în cele din urmă, dacă rezervorul tău de combustibil se golește adesea până în punctul în care mașina ta nu pornește, verifică indicatorul de citire a combustibilului. Este posibil ca indicatorul să fie defect și să nu poată afișa corect citirea în momentul potrivit. Un mecanic va detecta, de asemenea, orice alte probleme subiacente ale sistemului de combustibil.

9. Problemă cu cablajul electric

Există un cablu mare care dirijează electricitatea către caroseria mașinii. Toate mașinile au aceste cabluri de masă care rulează prin caroseria vehiculului. Este cunoscut și sub numele de cablu negativ al bateriei, fir de masă.

Aproape fiecare componentă electrică a mașinii tale trece prin acest cablu de baterie, făcându-l fundamentul întregului sistem electric al vehiculului.

Dacă există o problemă cu acest cablu, mașina nu va porni deoarece fluxul de putere va fi întrerupt.

Simptomele comune pot include o pornire grea, o baterie descărcată, motorul poate părea să nu funcționeze corect, luminile din interior pot clipi, accelerație defectuoasă, defecțiuni sporadice ale senzorilor și altele dacă există o problemă cu cablajul electric. În mod obișnuit, vei putea să vezi un cablu mare deteriorat în apropierea motorului mașinii.

 • cablu masa 2 300x300
  Cablu masa camion 300mm-50 CM50.300
  70,36 lei
 • cablu masa 2
  Cablu masa 250mm -10-CM250
  29,98 lei
 • cablu masa 2
  Cablu masa 400mm -8-CM8400
  29,61 lei

10. Releu defect al pompei de combustibil

Un alt component pe care doriți să-l verificați dacă mașina nu pornește este releul pompei de combustibil.

Este o componentă electrică, găsită în principal în cutia de siguranțe.

Iată câteva semnale care indică un releu defect al pompei de combustibil:

Motorul se oprește sau nu pornește

Verificarea motorului se aprinde

Niciun zgomot de la pompa de combustibil

Acelerație neregulată

Ce poți face în legătură cu asta?

Cutia de siguranțe are în mod obișnuit mai multe releuri, pentru diferite funcții. Cea mai simplă modalitate de a confirma un releu defect este să le schimbați și să verificați dacă problema se rezolvă.

Dar amintiți-vă, această metodă poate să nu fie utilă dacă toate releurile sunt defecte.

În acest caz, ar trebui să vă verificați sistemul de alimentare cu combustibil de către un mecanic certificat.

 • releu protectie 62024a
  Releu protectie 62024A
  14,40 lei
 • releu 626ha24b 1
  Releu 626HA24B
  14,99 lei
 • releu 62024cb
  Releu 62024CB
  14,40 lei

11. Defecțiune a pompei de combustibil

Pompa de combustibil este responsabilă pentru furnizarea de benzină de la rezervor la motor. Dacă combustibilul nu poate ajunge la motor, nu poate avea loc procesul de ardere.

Pompa de combustibil trebuie să furnizeze cantitatea corectă de combustibil la o presiune precisă pentru a se potrivi performanței și vitezei. Imediat după pornirea mașinii, pompa de combustibil intră în acțiune, trimițând combustibil. Cu toate acestea, atunci când pompa cedează, combustibilul nu poate ajunge la motor, iar vehiculul tău va înceta să funcționeze.

Pe măsură ce pompa de combustibil începe să se deterioreze, ai putea observa o turație neregulată, ezitare și alte probleme de performanță.

12. Siguranță defectă

Siguranțele auto sunt componente care protejează cablajul electric al mașinii tale și oricărui vehicul. Dacă acestea sunt defecte sau legăturile fusibile sunt deteriorate, mașina ta nu va porni.

O siguranță deteriorată sau arsă poate împiedica alimentarea cu energie a releului de pornire, care este necesar pentru a furniza scânteia, aprinderea și puterea pentru a-ți pune vehiculul în mișcare.

Ce poți face în legătură cu asta?

Începe prin a verifica manualul proprietarului mașinii tale pentru a localiza cutia de siguranțe. Apoi verifică dacă există vreo siguranță arsă sau vreo deteriorare vizibilă a cablajului.

Dacă o observi, sună un mecanic să vină și să o repare!

 • j 30
  Siguranta patrat tip J 14x12x27,7 30A SIGJ30
  10,47 lei
 • siguranta patrat tip j 1412277 60a sigj60
  Siguranta patrat tip J 14x12x27,7 60A SIGJ60
  10,47 lei
 • siguranta patrat tip j 1412277 50a sigj50
  Siguranta patrat tip J 14x12x27,7 50A SIGJ50
  10,47 lei

13. Filtru de Combustibil Înfundat

Filtrele de combustibil ajută la filtrarea impurităților și a particulelor de rugină din combustibil și furnizează combustibil curat din rezervorul către injectorul de combustibil.

Deoarece rolul său este de a opri contaminanții și alte impurități să intre în motor, un filtru de combustibil are tendința să se înfunde la un moment dat.

Acum, dacă filtrul de combustibil se înfunde parțial, vehiculul tău va funcționa. Cu toate acestea, un filtru de combustibil complet înfundat nu îți va permite să pornești vehiculul. Aceeași situație se poate întâmpla dacă duza injectorului de combustibil se înfunde cu impurități sau rugină.

În oricare dintre cazuri, motorul nu va primi niciun combustibil din rezervorul de combustibil din cauza presiunii reduse a acestuia.

Ce poți face în legătură cu asta?

Asigură-te că adaugi benzină de înaltă calitate pentru a minimiza riscul de impurități în sistemul de combustibil al vehiculului tău.

Apoi, verifică manualul proprietarului. Producătorul va fi menționat cât de des ar trebui să schimbi filtrele de combustibil. Apoi, fă-ți un obicei să le schimbi la nevoie de către un profesionist înainte de a suferi de un filtru de combustibil sever înfundat.

14. Defecțiune Electronică

Tehnologia a evoluat semnificativ, iar mașinile noastre mai noi sunt pline de cele mai recente gadgeturi. Cu toate acestea, aceste comodități pot duce și la probleme. Echipamentele precum modulele de pornire și intrarea fără cheie pot să fie defecte.

Ia, de exemplu, noile butoane de pornire. Această configurație avansată înlocuiește treptat cheia de contact ca mijloc de pornire. Butonul de pornire primește un cod de la o cheie de proximitate, dar acesta ar putea să cedeze. Dacă bateria din telecomanda cheii a fost defectă, acest lucru ar putea duce, de asemenea, la probleme de pornire.

15. Gânduri Finale

După cum poți vedea, există mai multe motive pentru care mașina ta nu pornește.

Dar problema este că, fie că problema provine de la o baterie descărcată, un alternator defect, o siguranță arsă sau o pompă de combustibil defectă, majoritatea simptomelor sunt destul de asemănătoare. Și unele dintre ele pot fi chiar un simptom al unei probleme mai semnificative care poate fi recunoscută doar de experți.

Un lucru este sigur; dacă acordați atenție simptomelor pe care vehiculul dumneavoastră le prezintă, ar trebui să puteți să descoperiți motivele pentru care mașina nu pornește.